Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прекрати обсъждането на приходната част на Бюджет 2014

По предложение на мнозинството обсъждането на приходната част от бюджета за следващата година беше прекратено.

Още по време на дебатите на второто четене на Бюджет 2014 депутатите от ГЕРБ критикуваха приходната част, като предложиха да се определят 4,5 милиона лева за изграждане на Национален център за възстановяване и рехабилитация на деца с онкологични заболявания в община Костинброд, увеличаване на бюджетите на БНТ и БТА, както и на омбудсмана на Република България.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев отговори на критиките на опозицията, че отговорност за това доколко са реалистични заложените приходи, се носи от правителството. По думите на Йордан Цонев кабинетът има адекватни мерки икономиката да излезе с ръст 2 процента: 

Това е политиката, която ние заявяваме, че ще правим. Това е отговорността, която ние заявяваме пред обществото, че ще носим. Тази отговорност обаче е основана на точно определени политики, намерения и разчети за развитието на българската икономика и за мерките за повишаване на събираемостта така, както многократно сме говорили от тази трибуна, че трябва да се направи.

Изненадващо от БСП предложиха дебатите по точка първа в Закона за държавния бюджет да бъде прекратен. От ГЕРБ определиха искането като опит да се заглуши гласът на опозицията. Димитър Лазаров заяви:

Така и така не стана въпрос за някакви политики, които МС иска да прокара, но вие искате да заглушите гласа на опозицията. Вие не желаете да чуете това, което ви се говори, а защо не желаете - защото се страхувате да чуете това, което ви казва опозицията. Оставяте ни с впечатлението, че някакви задкулисни сили ви карат да прекратим този дебат.

Страстите се нажежиха, след като беше прегласувано предложението на БСП дебатите по приходната част на бюджета да бъдат прекратени. От ГЕРБ настояха за поименна проверка на кворума, но депутатът от БСП Петър Мутафчиев насочи вниманието към Правилника на парламента:

Когато сме в процедура на гласуване, единствената процедура, която сега може да направите, е за прегласуване, а след това можете да поискате отделно процедура, в която да поискате поименна проверка, ако предстои гласуване. Да бяхте се сетили.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна