Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Правителството не успява да навакса изоставането в изпълнението на планираните приходи в тазгодишния бюджет. Дефицитът по консолидираната фискална програма за октомври е 443 милиона лева, Година по-рано - през октомври 2012-а година, той е бил само 74,2 милиона лева, пише Сега.

Все повече работодатели поставят уменията на служителите си на преден план пред притежаването на диплома. Това показват наблюденията на Българската стопанска камара от последните две-три години. Причината не е неглижиране на висшето образование, а огромната ножица между това, което се учи в университета, и изискванията на работното място, посочва Стандарт.

Висшето образование на IT специалистите остарява за 4 години. Трайността на знанията на инженерите и икономистите издържа 7 и 9 години. Според всеки трети наученото в университета не му е полезно в работата, отбелязва по темата Монитор.

Борба с безработицата и повишаване степента на образованост сред младите са акцентите на Националната програма за реформа до 2020-а година. Основните цели на програмата са достигане на 76% заетост сред населението между 20 и 63-годишна възраст, увеличаване на броя на висшистите на възраст 30-34 години на 36 на сто и намаляване на напусналите училище деца и юноши на 11%, пише Дума.

Електронният фиш ще важи не само за превишена скорост, а и за други нарушения, заснети с камери на КАТ - неправилно изпреварване, паркиране, минаване на червен светофар и т. н. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, публикувани в сайта на парламента, съобщава Труд.

Всеки, който закупи автомобил, ще е длъжен в срок до един месец да отиде в местния КАТ и да му смени талона. Ако срокът не бъде спазен, колата ще бъде снета от регистрация, посочва по повод законопроекта 24 часа.

Френската печатарска компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" вече притежава 70% от печатницата на БНБ. Сделката беше успешно финализирана и в Търговския регистър вече е вписано новото дружество "Обертюр Фидюсиер". Печатницата ще изработва банкноти, документи за самоличност, ценни книжа и бюлетини за изборите, информира Преса.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви първия завод от списъка си за "реиндустриализация" на страната - фалиралия торов завод "Химко". Идеята му е Българският енергиен холдинг да даде 50 милиона лева за възстановяване на производството. Икономическото ведомство досега не е показало каквито и да било разчети за инвестицията, нито кога и дали проектът ще има някаква възвръщаемост, посочва Капитал Дейли.

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени