Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев беше изслушан от ВСС за уволнението на Камен Ситнилски

Бившият главен прокурор и настоящ конституционен съдия Борис Велчев, беше изслушан от членовете на Висшия съдебен съвет, които ще решават за уволнението на колегата си Камен Ситнилски. Около 20 минути е отговорял Велчев на въпросите на дисциплинарния състав.

Велчев беше изслушан по искане на бившия си заместник Ситнилски, който е пред дисциплинарно наказание заради съмннение, че преди година е организирал прокурорска подкрепа за избора си за съдебен кадровик. Дешифрирани записи, направени със законни специални разузнавателни средства, изтекли през медиите през юни, станаха повод за ежедневни двучасови протести пред сградата на Съвета с искане за оставката на Ситнилски, и заради които етичната комисия на ВСС реши, че той е нарушил задължителните за магистратите морални норми, водейки разговори с редови прокурори и прокурорски началници за организиране на подкрепата му за избор на член на ВСС от квотата на държавното обвинение.

Преди година Борис Велчев открито подкрепи кандидатурата на Ситнилски, с когото според запознати продължава да е в добри отношения. Днес Велчев беше лаконичен. Отговорих на въпросите, които ми зададоха. Нищо повече.

Освен бившия обвинител номер едно, показания дадоха и неуспели кандидат съдебни кадровици. Проверяваният Камен Ситнилски иска през дисциплинарния състав да минат всичките около триста делегати на прокурорското общо събрание за да кажат по съвест или под натиск са дали гласа си за него.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна