Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: Великобритания ще затегне правилата за отпускане на социални помощи

Великобритания ще затегне правилата за отпускане на социални помощи по повод предстоящото отпадане на ограниченията за достъп на българи и румънци до европейските трудови пазари. Това заяви британският министър на вътрешните работи Тереза Мей при пристигането си в Брюксел, където Съветът на вътрешните министри днес обсъжда свободното движение и свързаните с него нарушения.

Едно от нещата, които ще подчертая днес, е, че има известни проблеми със свободното движение и трябва да променим начина, по който то се прилага в Европейския съюз. Например, за новите страни, които ще се присъединят в бъдеще, трябва да имаме възможност да забавим пълния им достъп до свободно придвижване, докато не постигнат определени икономически стандарти, за да няма масова имиграция, каза Тереза Май, като добави, че смята да предложи и лимити за приемането на чужденци от други страни от Евросъюза.

Германия смята свободното движение на хора за основна ценност на ЕС, но призовава да се предотврати злоупотребата с него. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих каза, че Берлин не е доволен от новия доклад на ЕК по въпроса:

Липсва правно определение на свободното движение на хора. Нуждаем се от ясно разграничаване на това право и злоупотребата с него.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг реагира с репликата:

Свободното движение е основно европейско право и не подлежи на обсъждане.

Рединг подчерта, че ако има злоупотреби със социалните системи, това се дължи на неясните закони и щедрите правила за отпускане на помощи в някои страни. Те, по думите й, трябва да си напишат домашното, вместо да искат промени в европейските принципи:

Принципът е, че правото на свободно движение не дава право на злоупотреби със социалните системи. Трябва да има правила на национално ниво срещу подобни злоупотреби и аз ще призова министрите най-сетне да си свършат работата, като въведат такива правила и се погрижат те да се прилагат правилно, заяви Вивиан Рединг.

На Съвета на вътрешните министри ще бъде обсъдено и присъединяването на България и Румъния към Шенген. Гласуване обаче няма да има, не се очаква и определяне на дати и срокове. 

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна