Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Георгиева: Искаме да чуят зова за помощ на хората в ЦАР

Съветът за сигурност на ООН разреши разполагането на мироопазващи сили на Франция и САЩ в Централноафриканската република за борба с екстремистите. Те получават мандат за използване на "цялата необходима сила" за защита на цивилните. С приетата единодушно резолюция се налага и ембарго върху доставките на оръжие за африканската държава.

Еврокомисарят за хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева заяви пред Би Би Си, че Европейският съюз се стреми да привлече повече ресурси и систематична ангажираност на международната общност със съдбата на Централноафриканската република и подчерта:

За първи път в историята на тази страна християни и мюсюлмани се избиват помежду си. Това не се е случвало там никога преди. Нашите усилия са насочени за мобилизиране на животоспасяваща подкрепа, но най-вече да привлечем внимание към зова на местните хора за помощ.

Георгиева привества решението на Съвета за сигурност за изпращане на мироопазващи сили в ЦАР.

Европейският съюз обсъжда и възможностите за отпускане на финансова подкрепа за африканско-френската операция, съобщи говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Според дипломатически източници финансирането ще е "значително", вероятно от порядъка на няколко десетки милиона евро.

Страната е разкъсвана от размирици вече повече от половин година, след като бунтовници от мюсюлманското малцинство завзеха властта. Според Би Би Си само днес са били убити около 100 души при сблъсъци в столицата Банги. Смята се, че градът е бил нападнат от привърженици на сваления президент Франсоа Бозизе.

По публикацията работи: Георги Петровски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна