Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Има смущаващи факти около разследването срещу депутата Георги Марков

Главният прокурор Сотир Цацаров нарече "смущаващ" факта, че близо две години МВР е проверявало съмненията за данъчни престъпления срещу Георги Марков, който напусна преди дни парламентарната група на ГЕРБ и стана независим депутат. Обвинител номер едно даде да се разбере, че прокуратурата проявява интерес към работата на институциите по случая.

Цацаров обясни, че през 2004-а година на Георги Марков е съставен акт за невнасяне на ДДС в размер на 138 хиляди лева. Актът влиза в сила. През 2010-а година буден гражданин сигнализира МВР по случая и той се поема от полицията във Велико Търново.

Вие си задайте въпроса - нормално ли е да имаш данъчен ревизионен акт 2004-а година. Никой, ако разбира се, счита, че е престъпление, да не направи каквото и да било. 2010-а година някой буден гражданин да сигнализира, МВР да се заеме със случая, да го проверява в продължение на две години, коментира главният прокурор.

Прокуратурата във Велико Търново научва за случая едва през октомври 2012-а година и образува досъдебно произвосдство срещу неизвестен извършител. Случаят идва в София през август, тази година, въпреки че от април Георги Марков е с имунитет. 

Нали, за да бъде извършена проверка в базата данни относно това, има ли срещу народни представители образувани наказателни производства, се проверява базата данни на прокуратурата, каза главният прокурор и допълни:

Ако трябва да проверим и тези, срещу които има издадени данъчни ревизионни актове, знаете ли колко има за такива, където въобще не са престъпление. Може да се окаже, че и аз имам и вие имате.

На въпрос дали дългата проверка на МВР не е била начин Георги Марков да се държи в зависимост, Цацаров каза:

Задайте въпросите на този, който е бил отговорен за времето, когато проверката е била вършена в продължение на две години.

Във визирания период министър на вътрешните работи е Цветан Цветанов, срещу когото има две обвинения и едно дело в съда.

Главният прокурор съобщи, че разследването срещу Сергей Станишев за изгубени от него седем секретни документа е на финала и се очаква до края на годината този случай да влезе в съда.

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени