Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки общественото недоволство в Стопанската академия в Свищов откриват "Алея на ректорите"

Алея на бивши ректори на Стопанската академия "Димитър Ценов" ще бъде открита в Свищов по инициатива на ръководство на висшето училище. Изграждането на петте бюст-паметника в центъра на града беше съпроводено със скандали.

При обявяването на идеята за Мемориал на ректорите, ръководили академията от 1936–а до 1987-а година, преподаватели от висшето училище заявиха, че са принуждавани да дават пари за петте монумента. Според сегашния ректор Величко Адамов благотворителната кампания била доброволна.

Петима от живите бивши ректори се обявиха против с аргумента, че не знаят да има в света университет, който да използва обществено пространство за изграждане на паметни знаци за своите деятели.

Строителството започна, без да има разрешение на Общинския съвет в Свищов, а съветниците одобриха идеята постфактум. Прокуратурата обаче атакува тяхното решение в Административния съд.

Цялата история е абсолютно незаконна, казва уволняваният 4 пъти от Академията Калин Костов, който е общински съветник:

Докато делото е висящо, никакви строителни действия не могат да се извършват.

Той допълни, че мнозина в Свищов са против откриването на Алеята, но се въздържат от протестна акция днес. По думите му моментът е деликатен, защото става въпрос за ректори на Академията. Калин Костов очаква съдът да отмени решението за Алеята като незаконосъобразно и смята, че тогава бюстовете трябва да бъдат демонтирани и запазени в сградата на Академията.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна