Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа": Законът за Селскостопанската академия трябва да бъде променен

Законът за Селскостопанската академия трябва да бъде променен, смятат от КТ "Подкрепа". Според лидера на федерация "Наука" в синдиката Здравчо Здравчев, сегашният Закон не гарантира автономия на Академията и позволява политическа намеса в управлението й. Синдикалистът вижда политически интереси, които са причина за продължаващите вече месеци скандали в Института по розата в Казанлък.

След като преди два месеца научните работници напуснаха Института по розата в знак на протест срещу новоназначения временен директор, от Селскостопанска академия назначиха нов директор, отново временен. Вече няколко дни работещите не допускат и него до работното му място, до вчера, когато всички са поканени на среща при кмета на Казанлък. Използвайки отсъствието на работниците, ръководството на академията въвежда новия директор в кабинета му.

Галина Стоянова, кмет на Казанлък заяви:
Не може да обявиш среща с местната власт, за да подмамиш хората да са на едно място, а ти да се явиш на друго. Не искам да го квалифицирам какво е това. Меката дума е грозно.

Според синдикалиста Здравчо Здравчев, ставащото в Института по розата е мини модел на държавата:

Има обаче една основна разлика. В Института по розата няма контрапротестиращи. Другият въпрос, който трябва да си зададем в момента, е кой управлява Селскостопанска академия. Аз изобщо не съм убеден, че това е ръководството на Селскостопанска академия. Всичко това, което се случва, се инфилтрира отвън, това са политически желания, което е недопустимо за една научна организация.

На този етап от Министерството на земеделието се въздържат от коментар.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна