Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Николай: Светият синод да обсъди нападките към Църквата

Пловдивският митрополит Николай призова Светия синод да обсъди причините за непрекъснатите атаки срещу Църквата и срещу нейните представители. Пред събралите се в храма той нарече атаките срещу него методични, планомерни и нескончаеми:

Обвиниха ме последно, че съм удрял плесници на митрополити в Светия синод. Това не е вярно, но признавам, че доста често съм изговарял думи, които вероятно са звучали като плесници. Винаги съм казвал това, което смятам за истина, на което лъжата ми отвръща с клевети.

В словото си след тържествената Никулденска литургия в Пловдив дядо Николай беше категоричен, че ще подаде оставка, ако патриархът или Светият синод му я поискат:

Ако се окаже, че проблемът на църквата се казва митрополит Николай, и Николай трябва да бъде хвърлен в мазето, за да утихне бурята, така да бъде. Но църквата в своята съборност трябва да каже "стига". Стига с това насилие върху чувствата ни, върху човешкото ни достойнство.

Трима митрополити и четирима епископи се включиха в тържестевната Никулденска света литургия в храма "Успение на Света Богородица”+ Заедно с митрополит Николай служиха Запдно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Великотърновският митрополит Григорий, епископите Соний, Борис, Григорий и Йона. След службата пловдвският владика освети курбан, който беше раззаден за здраве на миряните.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна