Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие окончателно Бюджет 2014

След извънредни заседания народните представители приеха Бюджет 2014 на второ четене. С 1 лев беше намалена субсидията за всеки получен глас на избори, която държавата дава на партиите.

Данъчното облекчение за хората с минимална заплата ще позволи те да си получат обратно плоския данък в началото на 2015 година. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев и Светлана Ангелова от ГЕРБ коментираха.
Й.Цонев: Има смисъл от тази преференция. Тя е много съществена за тези хора.
Св.Ангелова: Това е една мутация на необлагаемия минимум. По никакъв начин няма да бъде в полза на тези български граждани, които получават минимална работна заплата.
Депутатите решиха годишната държавна субсидия за политическите партии догодина да бъде с един лев по малко или 11 лева.

Приетият окончателно бюджет 2014-а година предвижда приходи за близо 19 милиарда лева, а разходите - 20 милиарда и половина. Икономическият растеж е 1,8 процента, толкова е и заложената годишна инфлация.

Догодина се замразява стажът и осигурителният стаж за пенсиониране като минималната пенсия ще бъде 154 лева и 50 стотинки от първи юли. Обезщетенията за майчинство стават 340 лева, колкото е минималната работна заплата.

От догодина се въвежда 20-процентна такса върху производството на вятърна и слънчева енергия. Финансовият министър Петър Чобанов определи бюджет 2014 като социален.
Този бюджет може да се определи както като социален, така и като бюджет, който рестартира икономиката и е насочен към ускоряването на икономическия растеж, тъй като без икономически растеж не можем да бъдем средносрочно и дългосрочно стабилни. Това е и бюджет, който се съобразява с развитието на икономиката. Той не пренабрегва фискалната стабилност, напротив виждате, че в средносрочен период е предвидена една фискална консулидация и намаление на дефицита, докато достигне до средносрочната цел, която си поставяме.
В доходите няма да се включват допълнителното месечно възнаграждение за професионален стаж и професионален опит. 

Чобанов се надява президентът Росен Плевнелиев да не наложи вето по текстовете от бюджета.

Бюджетът за 2014-а година е направен с грижа за хората, подчерта Чобанов. 

Това ще е един добър бюджет, който налага нови практики, ориентирани към по-ефективното изразходване на публичния ресурс, смята Чобанов.

Цялата печалба, която реализират болниците с държавно участие, ще остава в лечебните заведения, това решиха депутатите по предложение на БСП.

Мая Манолова обясни, че това предложение е на БЛС и вече е изпълнено.
Цялата печалба, която реализират болниците с държавно участие ще остава в тези търговски дружества. Това е една стъпка, която е изключително важна за болниците, защото по този начин те ще имат възможност да инвестират в оборудване в апаратура и да повишат качеството на здравната дейност, обясни Манолова.

Финансовият министър Петър Чобанов също подкрепи предложението, тъй като разпоредбата да се отнема част от печалбата на болниците в полза на бюджета досега изобщо не е действала и финансовото министерство даде съгласие тя да отпадне. 

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна