Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домусчиев: А група трябва да е съставена от максимум 10 отбора

Единият от собствениците на "Лудогорец" - Георги Домусчиев заяви, че ръководството на "орлите" смята да внесе в БФС предложение за промяна в българския футбол. Според ръководството на разградчани водещите тимове в България трябва да имат сателити, които да играят в Б група, без да имат право да влизат в елита - модел, който се практикува в Испания. Мнението на Домусчиев е, че А група трябва да е съставена максимум от 10 отбора и по този начин уговорените мачове ще намалеят: 

Според мен най-добре е да останат 10 отбора и тогава няма да има разпределение на първа и втора седмица. Ще изпадат примерно два тима, а освен това има и четири европейски квоти. Това автоматично означава, че няма да има клубове, които ще бъдат в златната среда и няма да се борят за нищо. Като цяло половината ще се борят за участие в Европа, а другите - за оставане. Колкото по-малко отбора има в елита на българския футбол, толкова по-малко ще има уговорени мачове.

По отношение на стадиона в Разград Георги Домусчиев заяви:

Нашето желание е "Лудогорец" да разполага със стадион от четвърта категория. Така ще можем да играем мачовете си от европейските турнири в Разград. За тази цел са ни нужни 20 милиона лева. Тъй като стадионът е на Общината и ще продължи да бъде техен, ние сме разговаряли с кмета. Договорката е следната - 20% от парите да бъдат осигурени от Общината, а останалите 80% от нас. Това означава, че кметството трябва да осигури 4 милиона, а ние останалите 16 милиона. Имаме уговорка това да се случи и затова с брат ми вече се подготвяме да осигурим сумата, която не е никак малка. Най-вероятно ще получим отговор от Общината през януари или февруари и тогава ще започнем да действаме. Новият стадион ще бъде изграден за малко повече от година. Той ще се прави сектор по сектор. Първите три реда от трибуните отговарят на изискванията. Така че тях няма да ги пипаме. Тревната настилка и осветлението също ще останат в същия вид, тъй като и те отговарят на четвърта категория, добави бизнесменът. 

Нямаме нужда от спортен директор и няма да назначаваме такъв, докато нещата в тима вървят. Старши треньорът изпълнява и тази функция. А и плюс това не смятаме да раздуваме излишно администрацията. Нашият бюджет е 5 милиона евро. Това е в пъти по-малко от средно статистическите тимове в Европа. Затова ние се стремим да привличаме качествени играчи за малко пари. Сами разбирате, че това е много трудно. Добрите играчи се плашат да идват в България, тъй като за нашия футбол, с изключение на "Лудогорец", в Европа се пишат само лоши неща. Преди да дойде в България, Мисиджан се допита да Бургзорг, сподели собственикът на "Лудогорец".

Станислав Манолев и Валери Божинов са много добри футболисти, но "Лудогорец" не е проявявал интерес към тях. Що се касае да нашите състезатели, не смятаме да освобождаваме никой. Предстоят ни още много тежки мачове и всички са ни нужни. Ще се постараем да запазим основното ядро. Разбира се, при изгодна оферта за клуба и даден състезател - може да бъде продаден. Нашата цел е да станем шампиони и да преследваме участие в груповата фаза на Шампионска лига. Дано успеем да вземем един или двама класни състезатели, завърши Георги Домусчиев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени