Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български евродепутати алармираха Вивиан Рединг за ситуацията у нас

Трима български евродепутати от ЕНП са поискали от заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг да наблюдава отблизо случващото се в България, което според тях не кореспондира с европейските ценности и принципи на управление.

Надежда Нейнски, Моника Панайотова и Светослав Малинов са разговаряли с Рединг в Страсбург, като са обърнали внимание върху проявите на полицейско насилие срещу мирно протестиращи граждани, политическата репресия над протестиращи и опозиция, натискът върху медиите, назначенията на компрометирани политически фигури на ключови държавни позиции и непрозрачното взимане на решения по геостратегически проекти, съобщиха от пресцентъра на ЕНП.

Евродепутатите са подчертали, че продължаващите протести не са за социални въпроси, а за морал в политиката, повече прозрачност, независимост на медиите и борба с корупцията. Те са изразили притеснение, че участието в тях води до санкции от страна на управляващите, което е в разрез с конституционните права на гражданите.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна