Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Аштън пристига на посещение в Украйна

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън пристига на посещение в Украйна с цел да посредничи за уреждане на политическата криза в страната. Също днес президентът Виктор Янукович ще се срещне с трима свои предшественици от постсъветската ера - Леонид Кучма, Леонид Кравчук и Виктор Юшченко.

Няколкостотин души демонстрираха и през нощта в центъра на Киев. Според източници от опозицията най-малко 10 души са пострадали при вчерашните стълкновения с полицията, която вдигна барикадите около сградата на президентската администрация.

Очаква се днес руската Държавна дума да приеме документ за ситуацията в Украйна, в който според ИТАР-ТАСС се посочва, че неразрешените митинги, блокадата на органите на властта, погромите и рушенето на исторически паметници водят до дестабилизация и имат негативни икономически и политически последици. Същевременно руските депутати изразяват готовност да уважат решенията на "легитимните власти в братската ни Украйна".

В неделя паметникът на Ленин в столицата Киев бе свален и разбит на парчета от протестиращи украински националисти от партия "Свобода". Вчера неизвестни лица са разрушили паметника на Ленин в южния украински град Котовск, Одеска област. Заведено е наказателно дело за вандализъм.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна