Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ДКЕВР подаде оставка заради напрежение в работата и в сектора

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева е подала оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от енергийния регулатор. Мотивите са напрежение в работата и в енергийния сектор като цяло.

Тонева, дългогодишен член на ДКЕВР и неин председател от юни, се е оттеглила от поста вчера, в края на работния ден. По този повод тя е имала среща с премиера Пламен Орешарски. От ДКЕВР коментираха, че решението й е лично и върху вземането му не е оказван натиск.

Анжела Тонева ще изпълнява длъжността до назначаване на нов шеф. Тя е четвъртият пореден председател на регулатора за тази година, след като от януари досега с поста се разделиха Ангел Семерджиев, Юлияна Иванова и Евгения Харитонова.

Малко по-късно стана ясно, че освен Тонева оставка е подал и членът на ДКЕВР Михаил Димитров. Това бе потвърдено от председателя на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай:

Засега това разбрах, че двама от Комисията са подали оставка. Доколкото разбрах и Мишо Димитров, дано да не се лъжа, и принципалът им е уважил оставките. Аз съм на мнение, че тези смени бяха, преди това управление да вземе властта. Госпожа Тонева беше назначена също така не от нас, но трябва ДКЕВР да се натовари със сериозни отговорности и със сериозен брой комисари, които да имат постоянен контрол над онези предприятия, където са в регулация.

Управляващите дават ясно да се разбере, че не смятат ДКЕВР за независима, коментира за "Хоризонт" бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков:

Очевидно решения, които трябва да се вземат под политическа диктовка, са се сторили твърде много на госпожа Тонева, така че е нормално в тази ситуация да реши да се дистанцира.

Какъв е поводът за оттеглянето на Анжела Тонева според енергийния експерт проф. Атанас Тасев:

Вътрешен конфликт между очевидната потребност да се задържа ръст на цената на тока или дори да се намали, предвид това, че ние сме най-бедната държава в света, и реалната възможност, с която разполага регулаторът.

Не бих казал, че това е натиск. Просто това е очевидно поредната задача, поставена от политиците, и мисля, че правилно е поставена и просто тя не може да се справи, и не само тя. Всеки следващ, който дойде, няма да може да се справи.

Новината за оттеглянето на Анжела Тонева идва на фона на заявките на енергийния министър Драгомир Стойнев, че е възможно ново поевтиняване на електроенергията въпреки коментарите на дружествата от сектора, че това би оформило огромен дефицит в системата, който може да застраши сигурността й. По време на заседание на енергийната комисия преди дни, от НЕК заявиха, че въпреки новия модел на формиране на цената на тока, положението на НЕК е тежко.

Според медийни публикации името на новия шеф на ДКЕВР е Боян Боев, който в момента е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ). "Хоризонт" отправи официално запитване към БЕХ по този повод. От холдинга обещаха да коментират въпроса по-късно през деня. 

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна