Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички служители на Бургаската корабостроителница са освободени

Всичките близо 150 служители от Бургаската корабостроителница са освободени от работа без предизвестия. В заповедите, издадени от новото ръководство на завода, е посочено като мотив "съкращаване на щата".

Според бившия директор по финанси и маркетинг в предприятието Веселин Кабов до ликвидацията се е стигнало заради натрупани големи задължения на корабостроителницата към държавата, общината и частни фирми.

Работниците са получили заповедите си за освобождаване на 5-и декември, каза Николинка Иванова, която има 34 години стаж в завода.

Работя като икономист по цените. На 5-и декември ни уведомиха, че целият персонал на завода се съкращава - абсолютно целият, от директори до чистачки, всички без изключение.

Действията на новия изпълнителен директор на Бургаската корабостроителница Деян Дянков са грубо нарушение на трудовото законодателство, заяви омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов:

По-голямата част от тези работници, които имат повече от 30-годишен стаж, имат неизплатени средно шест работни заплати от 2010-а година. В заповедта, позовава се работодателят на Член 328, алинея първа, поради съкращаване на щат. Самата заповед не съдържа основните елементи, които се изискват. Не е посочено кое предприятие освобождава работника, от кого и откъде.

По данни на работници зад акционерното дружество, собственик на Бургаската корабостроителница, стои офшорна фирма, регистрирана на Сейшелските острови.

Според Веселин Кабов:

Съкращения в щата на целия персонал трябва да наведе на мисълта, че по-скоро се отива към ликвидация. Тъй като до момента е натрупало големи загуби, над 100 милиона, и в това си състояние е абсурдно да продължи да съществува.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна