Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: България няма да се откаже от проекта "Южен поток"

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и колегите му от държавите от Евросъюза, които са част от проекта за газопровода "Южен поток", участваха в работна закуска в централата на Европейската комисия в Брюксел. Домакин  бе еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

България няма да се откаже от проекта "Южен поток", този проект ще се случи, потвърди Добромир Стойнев в Брюксел. 

След срещата тази сутрин Стойнев съобщи, че България е постигнала това, което е искала:

А именно - Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с руската страна. Тази наша позиция бе подкрепена и от Словения и Унгария, както и от Австрия. Считаме, че именно комисарят Йотингер трябва да защитава интересите на всичките държави-членки. Аз ясно заявих, че за нас това е един изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България. Проект, който ще допринесе за икономическия растеж, и ние няма да се откажем от него.

Унгария е изразила същата позиция, което по думите на Стойнев означава, че този проект ще бъде осъществен:

Поради тази причина, за да не сме с позиция, в която всяка една държава сама преговаря с руската страна, сама постига конкретни резултати, защото това, което ние постигнахме беше в интерес на всички други държави-членки, но аз не съм сигурен, че те ще постигнат резултата, които ние постигнахме с достъп до капацитета на тръбата за трета страна. Не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат и затова ние трябва да имаме един водещ комисар.  

Стойнев не отговори на въпросите дали България ще разсекрети двустранното си споразумение с Русия, както и кой ще поиска за "Южен поток" същото право на изключение от европейските енергийни норми, каквото е дадено на "Северен поток".

Оказа се, че министърът много бърза, но не за предстоящия Съвет по енергетика, а защото има много важна работа в София. На Съвета по енергетика ще се обсъждат свързани теми като общия енергиен пазар и външната енергийна политика на ЕС, както и актуалното състояние и перспективите на ядрената енергетика. България не е представена от министъра, а от негов заместник.

Проектът "Южен поток" предвижда тръбата на газопровода да преминава през България, Гърция, Италия, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия. По-рано този месец Европейската комисия съобщи, че междуправителствените споразумения с Русия не отговорят на европейското законодателство. Комисията настоява споразуменията да бъдат предоговорени.

Говорителят на еврокомисаря Гюнтер Йотингер поясни, че Брюксел няма да спира строителството и че ще направи окончателна оценка, когато газопроводът бъде изграден и пуснат в действие. Тогава биха били предприети наказателни процедури, ако не е спазен принципът за свободен достъп, ако цените за пренос на гориво не се определят от независим орган и ако производителят и доставчикът на гориво не са различни от собственика на газопровода.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна