Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът продължава да коментира избора на папа Франциск за личност на годината

Светът продължава да коментира избора на списание "Тайм" за личност на годината. Изданието посочи за личност на 2013-а папа Франциск заради промяната, която той е успял да направи за кратко време в представата за институцията.

През март аржентинският кардинал се превърна в първия папа от Латинска Америка. Той е и първият йезуит на поста. Откакто встъпи в длъжност, Франциск успя да покаже, че католическата църква е отворена да дискутира неудобните доскоро теми за абортите, хомосексуалистите и контрацептивите.

АП цитира главния редактор на списанието Нанси Гибс, която казва: Той се открои като някой, който промени по изключителен начин тона, представата и фокуса на една от най-големите институции в света.

От Ватикана обявиха, че не са изненадани от постижението, като се има предвид обществените нагласи спрямо Франциск и добавиха, че изборът е демонстрирал наличието на духовни ценности в международното издание.

Това е третият папа, оглавяващ категорията Личност на годината, която датира от 1927-а година. През 1994-та отличието получи папа Йоан Павел II, а през 1962-ра - Йоан ХХIII.

Тази година сред претендентите за титлата на "Тайм" бяха разкрилият програмите за следене на САЩ Едуърд Сноудън, активистът за гей права Едит Уиндзър, сенаторът Тед Круз от Тексас и сирийският президент Башар Асад.

Личността на годината се избира от редакторите в списанието. Отделно от "Тайм" се организира и допитване до читателите, като тази година те гласуваха най-много за египетския генерал Абдел-Фата ел-Сиси.

По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна