Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Хари стъпи на Южния полюс

Антарктическата експедиция с участието на британския принц Хари достигна днес до крайната точка - Южния полюс. Така той стана първият член на британското кралско семейство, посетил най-южната точка на земята.

Експедицията първоначално бе замислена като надпревара на три отбора с благотворителна цел. В нея участват бивши британски военнослужещи, ранени във въоръжени конфликти. Освен тях се включиха и знаменитости. Принц Хари е начело на британския отбор. Има също отбор на САЩ и на страните от Общността на нациите. Водач на американския отбор е шведският актьор Александър Скарсгард, а на отбора на Общността - актьорът Доминик Уест.

В началото на декември обаче състезателният елемент бе изоставен заради трудните условия в ледената пустош, както и заради "повишеното ниво на стреса" сред участниците. Отборите обединиха усилията си, за да изминат заедно останалата част от маршрута от общо 335 километра.

29-годишният принц Хари, който е четвърти поред в наследяването на престола, пилот е на хеликоптер "Апачи" и е служил в Афганистан, изпрати аудио послание, в което заявява:

За някои петък, 13-ти, носи нещастие, но за нас е щастлив ден.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна