Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В германска провинция прогнозират ръст на молбите за социални помощи след 1-ви януари

Молбите за социални помощи в Германия от българи и румънци ще се умножат неколкократно след 1-ви януари 2014-а година, а това ще претовари финансово бюджетите на градовете в Рур, заяви социалният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Гунтрам Шнайдер в интервю за "Вестдойче Алгемайне Цайтунг".

Към момента около 38 хиляди граждани на България и Румъния, които са били временно заети в Германия, получават пари по социалната програма "Харц IV". С отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар от началото на следващата година същото право ще имат и имигранти, които никога не са работили в страната. Техният брой към момента се оценява на 130 хиляди. Шнайдер очаква прогнозата да се сбъдне, след като Федералният съд прехвърли казуса за имигрантските права на Европейския съд, чието решение ще се забави поне с година.

Предупреждението за "социален туризъм" е сериозно, защото идва и от политически неангажирана организация като Сдружението на общините, смята "ВАЦ". В редакционна статия вестникът призовава германския законодател за ясно регламентиране на имиграцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени