Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ЕнерСис" и синдикатите се договориха за по-добри обезщетения

Синдикалната организация на КНСБ и ръководството на акумулаторния завод "ЕнерСис" в Търговище се споразумяха за по-добри обезщетения за работниците, които ще бъдат съкратени след 31 март 2014 година.

Първоначално ръководството на фирмата настояваше да изплати по четири брутни работни заплати и неизползваните отпуски, но по-късно е било прието предложението на местната структура на КНСБ в Търговище, съобщи председателят Бисерка Боянова:

По конкретно за работниците и служителите, които ползват закрилата по член 333 от Кодекса на труда работници с решение на ТЕЛК и работници боледуващи от болестите по Наредба 5 ще получат 18 брутни работни заплати. На работниците, които предстои пенсиониране до края на 2014 година, те ще получат 14 или 18 заплати. 14 заплати ще получат работниците които имат по-малко от 10 години стаж в предприятието, а 18 заплати за тези, които са работели десет и повече години в предприятието. За семействата, работещи в "Енерсис", на всеки член от семейството ще бъдат изплатени 15 брутни работни заплати. Родител, който е глава на семейство, по конкретно вдовец, вдовица с непълнолетно дете или деца, ще получи 18 брутни работни заплати.

В Търговище ще продължи да се развива производството на батерии за подводници, в което ще бъдат ангажирани около 120 души.

По публикацията работи: Евтим Петков - кор. нa БНР в Търговище
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна