Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е изтеглило 600 млн. лв. заем посредством две чуждестранни банки

Правителството е изтеглило външната емисия от дълг с посредничеството на "Дойче банк" и "Райфайзенбанк Интернешънъл", съобщава вестник "Преса". Сумата е около 600 млн. лв. Първоначално се очакваше кабинетът да изтегли заем от 700 млн. лв. Така планираният с актуализацията на бюджета дълг от 3 млрд. лв. е почти достигнат, а фискалният резерв е малко над минимума – 4,695 млрд. лв. Целта на кабинета е да има буфери в хазната за предстоящи плащания.

С актуализацията на бюджета за 2013-а година правителството получи възможност да изтегли допълнително до 1 млрд. лв. дълг, за да финансира бюджетния дефицит. Една част от средствата трябва да бъдат набрани с емисии държавни ценни книжа на вътрешния пазар до края на годината. За другата управляващите избраха външен заем, известен като Schuldschein. Той се предлага основно от германски банки. Заемът е деноминиран в евро и се сключва по законодателството на Германия.

Кабинетът е упълномощил министъра на финансите Петър Чобанов да проведе преговори с кандидатите за посредници по пласирането на дълга и да продължи следващите етапи от процедурата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна