Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографска изложба с портрети се открива в Софийската художествена галерия

Фотографска изложба с портрети на известни представители на българската културa и обществен живот се открива днес в Софийската художествена галерия. Фотографиите на Борис Мисирков и Георги Богданов могат да бъдат разгледани до 26 януари.

Изложбата оформя портрета на изминалите 20 години, но с фотография, а не с носталгия. Според Борис Мисирков, чрез портретите в изложбата се оформя образ на поколението, което е било активно през 90-те години на миналия и първите години на този век:

Това се оказа, всъщност, най-дългия и тежък наш фотографски сюжет. Затова поне от около две години си мислихме затова, че всичките лица, които са натрупани в нашия архив е хубаво да ги съберем и извадим заедно и всяко от тези изображения е някаква част от нас, от нашия живот.

Бонус към изложбата е и книжното издание "Портрети". В него са включени не само фотографиите, а и въвеждащи текстове. Проектът е съфинансиран от програма "Култура" на Столичната община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

По публикацията работи: Станислава Пирчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна