Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алфа Рисърч": Протестите срещу кабинета са събитието на 2013-а

За почти половината от българите 2013-а година приключва с негативна равносметка, сочи проучване на "Алфа Рисърч". Втори пореден месец доверието към правителството е под психологическата бариера от 20 процента.

2013-а година ще бъде запомнена от хората с думите: "протести" и "оставка". За следващата те очакват "морал", "избори" и "успех" да са ключовите думи.

Според проучването на "Алфа Рисърч" неблагоприятна среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на почти 7 на сто от българите да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от първи януари. Две трети от желаещите не са навършили 30 години.

Според социолозите, ако негативната тенденция се запази, около 200 хиляди души ще напуснат България в близко бъдеще. За събитие номер едно българите определят гражданските протести срещу правителството на Пламен Орешарски, избухнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Следва оставката на правителството на Бойко Борисов, а след това пристигането на сирийските бежанци.

Одобрението за парламента се е закотвило на дъното от 10%. Намалял е и личният рейтинг на председателя му Михаил Миков - от 20 на 18 на сто. Положителен баланс на доверие в края на годината запазват единствено столичният кмет Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и омбудсманът Константин Пенчев.

Изследването е проведено в периода 30-и ноември - 8-и декември.

По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна