Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия е стреляла по двама ливански войници

Израелската армия е стреляла по двама ливански войници по границата между двете страни. Засега няма информация за състоянието на войниците, нито официален коментар от ливанските власти.

Инцидентът става часове, след като израелски военнослужещ беше убит от ливански снайперист. Впоследствие ливанските и израелските военни части по границата бяха поставени в бойна готовност, а генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова страните да проявят сдържаност.

В изявление на военните се посочва, че войникът е бил застрелян от снайперист от ливанската армия. Все още не е ясно какво е предизвикало стрелбата, но случилото се буди опасение от ответни израелски мерки.

Израелската армия определи инцидента като възмутително нарушение на израелския суверенитет. За него са уведомени Временните сили на ООН в Ливан - ЮНИФИЛ. Бан Ки-мун осъди инцидента. Говорителят на Временните сили на ООН в Южен Ливан каза, че са в контакт както с ливанската, така и с израелската армия.

Инцидентите по израелско-ливанската граница не са изключение след войната от 2006-а година. През това лято четирима израелски войници бяха ранени при експлозия на ливанска територия.

 


 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна