Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3000 души у нас нямат цифров телевизионен сигнал

3000 души у нас нямат цифров телевизионен сигнал след въвеждането на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване, показва окончателният анализ на Министерството на транспорта. Допълнителни средства за решаването на проблема се очаква да постъпят от Министерството на финансите.

За осигуряването на цифровия сигнал са необходими 600 000 лева, а парите са спестени от декодерите. В момента финансовото министерство прави корекции в съответните общински бюджети, заяви Калина Димитрова от дирекция "Съобщения" в Министерството на транспорта: 

От там насетне зависи от инициативата на кметските наместници - да преценяват в зависимост от нуждите на населението и най-изгодните условия, час по скоро да се създаде необходимата организация и да се обърнат възможно най-скоро към платформените оператори.

По думите на Калина Димитрова, от 210 социално слаби, които имаха право на безплатен декодер, 180 хиляди са получили такъв. Въпреки това обаче за голяма част от домакинствата устройствата са безполезни заради липсата на цифров сигнал в някои населени места.

Въпреки че транспортният министър Данаил Папазов обеща проблемът да бъде решен до края на годината, все още не е ясно дали хората ще могат да гледат телевизия по празниците: 

Става въпрос за монтиране на оборудване, което едва ли става така изведнъж на всичките 84 общини в рамките на един ден. 

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна