Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Попова: Не се провалихме като държава, въпреки кризата

Въпреки кризата през 2013-а година България не се провали като държава, каза във Велико Търново вицепрезидентът Маргарита Попова:

Ние не сме се провалили. Ние, като всички останали народи и държави на тази земя живеем сега в кризисен период. На всички ни е трудно, а какво да кажат хората, народите в Сирия, в Северна Африка. Не сме се провалили, напротив, ние протягаме на тези хора ръка - хората от Сирия, които бягат от злото на войната, избират да бъдат и в България, избират да потърсят хуманитарен статут и след като ние показваме, че сме в състояние и човеци, за да им помогнем, да ги подкрепим, да отредим топло местенце, да се отнесем към тях както подобава, значи ние не сме се провалили. Няма да се провали България и ние като народ няма да се провалим. Работата е да се заобичаме повече един друг, да се зауважаваме повече.

Маргарита Попова смята, че догодина трябва да бъде постигнат консенсус за националните приоритети:

Искам 2014 година да имаме възможност, макар че малко съм скептична, да добием куража, да си кажем, че наистина започваме заедно без кавги, без разправии и без обругаване на другия и неговото виждане по различни въпроси, да заработим за тези неща за държавата, които са най важни. Това е да си съживим икономиката, малко да успокоим в социалната сфера хората, защото хората не живеят социално добре. Ето за тези неща трябва да се съберем и да си кажем, че всеки, който и да дойде на власт, от утре насетне ще работи в посоката, в която сме ги очертали задачите, тоест трябва да седнем да си направим една концепция за националните приоритети. Като се започне от сигурността и се стигне до тези неща, за които говоря. Разбира се, за мен като юрист е много важно да кажа, че които и приоритети да очертаем и да ги изберем като важни, няма как те да се случат, ако всеки от тях не се съпътства с проблема, който касае правосъдието и възможността му да наказва щенията на много, включително и на политиците да злоупотребяват със закона заради лично или групово обогатяване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна