Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: Засега нямаме основания да критикуваме британските планове за ограничаване на достъпа до социални помощи

България засега няма основания да критикува британските планове за затягане на достъпа до социални помощи, заяви в Брюксел премиерът Пламен Орешарски. Той обясни, че обявените до момента мерки не са насочени към една или друга страна, а са общи за британското законодателство.

Противно на очакванията британският премиер Дейвид Камерън не е говорил пред европейските лидери за страховете си от имигрантска вълна от България и Румъния. Направил е по-общо изказване, в което е лансирал идеята в бъдеще преходните периоди за новоприсъединяващи се страни с нисък брутен вътрешен продукт да са по-дълги. Това разказа Пламен Орешарски и коментира станалите актуални мерки на британското правителство:

Това, което се оформя, в никакъв случай не е дискриминационно, така че нямаме основания за пряка критика към техните обсъждания. Надявам се и решенията им да не бъдат дискриминационни.

Без да отрича, че неучастието на България в бъдещия банков съюз може да я постави в по-периферни позиции, премиерът обоснова така решението страната ни да изчака тази стъпка:

Ще има повече рискове, ако сега прибързано се присъединим, тъй като от банковия съюз произтичат доста ангажименти, а без да сме член на Еврозоната страната няма достъп до рефинансиране, така че не мисля, че присъединяването по-късно би ни довело до някакви потенциални загуби и пропуснати ползи.

Пламен Орешарски отново подчерта пред Европейския съвет, че парите от евробюджета за справяне с бежанците у нас догодина са били определени преди време при други обстоятелства и че разчитаме да бъдат увеличени. След тази среща на върха по време, на която е имало кулоарни разговори за разпределението на ключовите постове в ЕС догодина, Пламен Орешарски съобщи, че България ще обяви кандидатурата си за еврокомисар не по рано от февруари или март.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени