Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 40 000 жени в България имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки

Близо 40 000 са жените в България, които имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки. Те са на възраст между 25 и 45 години, но са със сериозни заболявания, заради които не могат да заченат със собствен генетичен материал.

Председателят на Фондация "Искам бебе" Радина Велчева каза, че за да стане една жена донор, трябва да е на възраст до 34 години и да е майка:

Съществуват много митове, които витаят за донорството, един от тях е, че процедурата е много тежка и травмираща жената. Не се подлагат на силна хормонална стимулация, тъй като са здрави жени. След стимулация няма риск от изчерпване на яйчниковия резерв на жената донор. Пункцията на яйцеклетки не е операция. Тя е една манипулация, която трае за около две-три минути, с упойка е, жената не чувства нищо и буквално след 15 минути тя е на крака.

Над 100 жени са дарили яйцеклетки тази година в програмата "Искам бебе". В заключителния ден на седмицата, посветена на донорството в болница "Надежда", министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева определи донорството като високохуманен акт за взаимопомощ:

Като акушер-гинеколог аз съм виждала и болката, и надеждата, и щастието след това на тези жени при първата среща с тяхното дете. Всички ние - и държавата, и обществото трябва да подкрепяме подобни каузи и да бъдем с тези хора в тези изпитания и не защото се топим със 7 души на ден, а защото това са каузи, които сплотяват хората, които дават общи цели в обществото - цели, за които всички ние си струва да се борим.


По публикацията работи: Александра Михайлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна