Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски съд оневини Манюел Валс за изказването му за ромите

Републиканският съд на Франция, който разглежда дела с действащи министри, отхвърли жалбата на Движението против расизма и за приятелство между народите срещу френския министър на вътрешните работи Манюел Валс. Жалбата беше внесена след изказването на министъра през септември по „Франс ентер“, че ромите са призвани да се завърнат в Румъния или България, тъй като имат съвършено различен начин на живот.

Според организацията министърът внушава чувство за отхвърляне на ромите и подбужда към насилие, омраза и расова дискриминация. Съдът заключава, че няма елементи, които да потвърдят обвиненията, изказването на министъра не е надхвърлило допустимите рамки на свободата на словото и е направено в сложния контекст на проблема за интеграцията на ромите.

Решението на съда слага край на една стерилна полемика, заяви в реакция френското вътрешно министерство, цитирано от вестник "Монд". Затова пък вчера френският съд наложи глоба от пет хиляди евро на основателя и бивш лидер на крайно десния национален фронт Жан-Мари Льо Пен за обидни реплики спрямо ромите.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна