Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възход на "Златна зора" показват неофициални социологически проучвания в Гърция

Възход на крайнодясната партия "Златна зора" и пълна промяна на политическата сцена в Гърция показват данни от неофициални социологически проучвания, изтекли от дипломатически мисии в Атина. Те разбуниха духовете в страната, тъй като резултатите са доста различни от официалните.

Днес медиите публикуваха данни, които според тях са от чужди дипломатически мисии в Атина. Първо впечатление прави високият ръст на подкрепа на партията "Златна зора", въпреки ареста на лидера й и част от депутатите. Явно избирателите не са убедени в обвиненията срещу активистите на "Златна зора", като им гласуват 20 на сто доверие.

Така крайнодесните са втора политическа сила в Гърция. На първо място опозиционната левица СИРИЗА, която подкрепят 28% от избирателите, а не 18%, както се тиражира досега. Трета политическа сила е управляващата "Нова демокрация" със 17% и с тенденция за спад на доверието. В критично състояние се намира социалистическата ПАСОК, която според проучванията едва би преминала бариерата от 3%, за да влезе в следващия парламент. Ако тези проучвания са близки до реалните, както твърдят депутати от опозицията, то управляващата коалиция е невъзможно да приложи законите, които парламентът приема.

Анализатори очакват извънредни избори през лятото на следващата година.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна