Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре ще се извърши каноничният избор за Варненски и Великопреславски митрополит

Светият синод е изслушал доклада на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия епархийски престол. Светият синод на Българската православна църква е одобрил документацията по проведения епархийски избор за нов Варненски митрополит. Утре в синодалния параклис ще се извърши каноническия избор. Александра Карамихалева обяви решението от името на Синода.

По време на избора ще бъде излъчен един от двамата избрани кандидати за митрополитския престол - Знеполски епископ Йоан и Мелнишки епископ Серафим. Те получиха изискваните от Устава на Църквата повече от половината от гласовете и стигнаха до каноничния избор.

Светият синод касира първите двама кандидати за митрополит на Варна заради недоволство на миряните. За новите не са постъпили възражения. Ето как обясни това Александра Карамихалева:

С това, че Светият синод даде достатъчно време на епархийските избиратели да се запознаят по-добре с епископите от листата, техните качества, възможности, досегашните им служения и да вземат по-разумен и мъдър избор.

Утре ще има заседание на Светия синод след официалното празненство за избора на новия митрополит на Варна. Митрополитите ще определят кога ще бъде неговата интронизация и се очаква да посочат дата за избор на Неврокопски митрополит.


По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна