Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостта "Димум" край Белене да влезе в списъка на ЮНЕСКО, предлагат археолози и местна власт

Крепостта „Димум“ край Белене да бъде вписана в списъка на ЮНЕСКО като част от някогашната граница на Римската империя по река Дунав. Такава е идеята, която обсъждат Националният археологически институт и Община Белене. С финансова помощ от над 1 милион и 300 хиляди лева по Оперативната програма „Регионално развитие" археолози, студенти и ученици вече две години извършват проучване на античната митница и крепост.

Крепостта „Димум“ е обявена още през 1965 година за национален паметник на културата. Историческите справки сочат, че това е най старата митница, открита в Мизия, построена още по времето на първия римски император Октивиан Август. Разрушавана е няколко пъти и сега на практика се възстановява крепостта така, както е изглеждала през 4-ти век. По проекта вече са реконструирани две улици, които свързват центъра на Белене с възстановените части на крепостната стена и кулите. Осигурен е достъп на хора с увреждания.

Общата цел, която си поставяме с всички тези дейности е античният римски кастел дион да се превърне в конкурентно способна културно историческа атракция, разбира се, не само с този проект няма как да постигнем тази обща цел, но допринасяме за нейното развитие, казва кметът на крайдунавския град Момчил Спасов.

Общините Белене, Свищов и Ценово ще си партнират в съвместен проект, който обхваща трите съседни крепости "Димум", "Нове" и "Атрос" като целта е общият туристически продукт да привлича повече посетители.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени