Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

С биене на църковните камбани, в катедралния храм "Свето Успение Богородично", миряни и свещеници от Варна посрещнаха вестта за избора на Знеполския епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит. Епископ Йоан получи 9 от 12 гласа при гласуването в Синодалната палата. С това, проточилата се няколко месеца сага около излъчването на титуляр на епархията след смъртта на дядо Кирил, приключи, пише Труд

Незапомнен скандал съпроводи избор на новия Варненски митрополит. На възгласа на множеството "Достоен!" групичка отвърна с "Недостоен!" Съгласно древните канони, миряните имат право да оспорят избора като викат "Недостоен!". Оказа се, че протестиращите са привърженици на Национално движение "Свобода", а ситуацията толкова се разгорещи, че бе на косъм от ръкопашен бой, посочва Стандарт.

Училища в София започват да приемат документи за първи клас още през януари. Причината графикът да се изтегля все по-рано е големият наплив за тях, отбелязва 24 Часа.

Тлефонни измамници набират куриери, които да вземат парите от жертвите им, с обяви за работа във вестници или в интернет. Те предлагали на безработните да изкарат за час бързи и лесни 40-50, че дори и 100 лева. Работата била лека, те просто трябвало да отидат с такси или пеш до определен адрес, да вземат пакета, който ще им дадат, и да го доставят на наелия ги. Хората изобщо не подозирали, че са станали жетва в престъпление, за което могат да получат и ефективен затвор, предупреждава Монитор.

Молове и големи хипермаркети са заплашени от затваряне заради незаконни надстройки, преустройства и присвоявания, показват резултатите от извънредната проверка на Министерството на инвестиционното проектираме. Големите търговки обекти масово са презастроявали и надстроявали допълнително без разрешение на ДНСК, информира Новинар.

Гляма част от ваканциите и екскурзиите в Интернет се предлагат незаконно. След влизане в сила на последните промени в Закона за туризма, всички сайтове за колективно пазаруване, които продават почивки, имаха 6 месеца, за да вземат лиценз за туристически агент. Много от малките сайтове обаче нямат такъв, съобщава Стандарт.

Близо 1,8 млрд. лева ще изтеглят българите от банкомати през празничния декември, сочат изчисления на Монитор на базата на данните на БНБ, Според Христо Костов, който е директор в БОРИКА, пикът в транзакциите ще е тази седмица, като причината е, че много хора оставят пазаруването и купуването на подаръците за празниците за последния работен ден, посочва Монитор

Добрата стара коледна картичка, пратена по пощата, бавно но сигурно губи популярност. За последните пет години хартиените картички са намалели близо два пъти. Ако тази тенденция се запази, то през 2057 година у нас ще бъдат изпратени едва 1950 писма, пише Преса.

 

 

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени