Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

България не е готова за сирийските бежанци, коментира американският вестник The News York Times. Авторът на репортажа Андрю Хегенс е посетил центъра за бежанци в Харманли и цитира Илиана Савова от Българския хелзинкски комитет, която казва, че е засрамена, защото  нямаме култура на приемане на имигранти. Броят на сирийските бежанци, достигнали България, все още е малък - около 6500, добавя вестникът.

Няма обратен път за британците, които са решили да заминат за Сирия и да се включат в религиозните битки, пише британският Индипендънт. Практиката за отнемане на гражданство в европейската държава започва да се използва все по-активно, докато вътрешният министър Тереза Мей предприема действия, които да попречат на завръщането на двойни граждани, които са се били в Сирия. Досега властите на европейската държава са отнели британското гражданство от 20 души тази година, което е повече от предните две години и половина взети заедно. Критиците предупреждават, че подобна мярка може да постави тези хора в опасност от изтезания и малтретиране в родните им страни.

Руският Независимая газета цитират експерти, които обясняват решението на Кремъл да освободи Ходорковски с това, че той е престанал да представлява заплаха за властите. Само двама европейски лидери призоваха Запада да преразгледа отношението си към Русия, коментира руският Взгляд. Ръководството на ЕС трябва да се замисли за това дали действията му по отношение на Москва са правилни, призова финландският президент Саули Ниинистьо. Неговият колега от Швейцария Уели Маурер пък нарече жалкорешението на някои политици да игнорират олимпиадата в Сочи. По-рано президентът на Латвия, италианският министър-председател и кралят на Швеция обещаха да посетят събитието.

Хиляди британски семейства, които възнамеряват да пътуват за празниците, бяха предупредени, че ще се изправят пред значителни трудности заради лошите метеорологични условия, пише британският The Daily Mirror. Според прогнозите, най-лошо ще бъде положението в Югозападна Англия, особено на по-високите места.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени