Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 загинали и над 200 ранени при атентат в египетския град Мансура

След терористичния атентат в египетския град Мансура, при който тази нощ загинаха 14 и пострадаха близо 200 души, премиерът на страната Хазем ел Беблауи нарече "Мюсюлмански братя" терористична групировка, съобщи агенция МЕНА, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Мюсюлмански братя" е терористична група, която показа грозното си лице, като проля кръв и посегна върху сигурността на Египет - заяви премиерът, цитиран от своя прессекретар Шериф Шоуки. "Терористичните акции не ще ни разубедят да осъществяваме и занапред "пътната карта", нито ще попречат на египтяните масово да гласуват в референдума за нова конституция, за да смажат терора, извършван от тази група." Премиерът смята в най-близко време да обсъди с кабинета "правни средства", чрез които "братята" да бъдат обявени за терористична група "според изискванията на закона", уточни говорителят на правителството Хани Салах.

Тази нощ край полицейското управление в Мансура - административен център на провинция Дакахлия, разположен на 120 км северно от Кайро, избухна кола бомба с около половин тон експлозиви. Разрушена бе част от фасадата на пететажната сграда. Пострадаха съседни здания - сграда на националния театър, местна банка и жилищни постройки. Под развалините бяха затрупани десетки автомобили. На мястото работят спасителни екипи. Ранен е началникът на градската полиция Сами ал Михи; двама офицери от управлението загинаха. По време на атентата генерал Ал Михи обсъждаше на среща с други шефове на силови структури подготовката за конституционния референдум, насрочен за 14 и 15 януари. Според органите на реда извършителите са знаели за това и са взривили колата тъкмо от онази страна на полицейското управление, където е било провеждано съвещанието.

В Мансура е обявено извънредно положение. Откликнали на лекарските призиви, стотици жители се редят на опашки, за да дарят кръв за ранените.

След като армията свали на 3 юли президента Мохамед Морси, в Египет се активизираха екстремистките групировки. Те действат главно в северната част на Синайския полуостров, но напоследък често извършват нападения и другаде, посочва ИТАР-ТАСС.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени