Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измененията в законите за руското знаме и за руския химн влизат в сила от 1 септември 2014 г.

Руските училища ще трябва занапред да окачват националния флаг на сградите си и да изпълняват руския химн на първия учебен ден съгласно указ, публикуван днес на сайта на Кремъл, предаде Франс прес. Указът, подписан от президента Владимир Путин, си поставя за цел да допринесе за образованието на гражданското общество и за възпитаването в дух на патриотизъм. Той предвижда руският трибагреник да бъде окачен постоянно на фасадите на сградите на учебните заведения или на тяхната територия.

Националният химн, който се изпълнява по мелодията на химна на бившия СССР, трябва да бъде свирен на първия учебен ден, който в Русия обикновено е на 1 септември, а също при откриването и закриването на публичните шествия, посветени на националните празници и празниците на различните общини.

Тези изменения в законите за руското знаме и за руския химн, влизат в сила от 1 септември 2014 г. Близо една трета от руснаците бъркат реда на цветовете на своето знаме, според изследване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано през август. Едва малко над половината руснаци (54 процента) знаят наизуст първите няколко реда на химна, а същият е процентът на хората, които казват, че изпитват гордост и възхищение от националните символи.

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна