Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните българи в Истанбул посрещат Бъдни вечер

Православните християни от общността на българите в Истанбул се готвят за посрещането на Бъдни вечер, началото на обичая, възславящ Христовото рождение, който се счита за най-светлия християнски празник на общността.

В църквата Свети Йоан Рилски в българската екзархия тази вечер ще бъде отслужена литургия за Рождество Христово от свещеника на българските църкви в Истанбул Ангел Велков.

По традиция тукашните българи посрещат Бъдни вечер в домовете си, събрани цялото семейство, край трапезата с традиционните коледни ястия, честитят си Христовото Рождество, пожелават си здраве и успехи през новата 2014-а година.
А на 25-и декември в българската екзархия ще се състои традиционното коледно тържество. Сутринта ще бъде изнесена църковната служба. След това в големия салон на Екзархията, където има украсена елха, дядо Мраз ще раздаде подаръци на децата и на възрастните хора. Ще бъдат поздравени и именниците. След това ще има другарски обяд,с музика и танци, разказа председателят на българската православна общност Васил Лиязе.

Служба за Бъдни вечер и за Рождество Христово ще бъде отслужена и в българската църква Свети Георги в Одрин от българския свещеник Александър Чакърък.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна