Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР започва одит на електроразпределителните дружества

На допълнително намаление на цената на тока и парното от 1-ви април се надява новият председател на ДКЕВР
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да намали от Нова година за трети пореден път в рамките на десет месеца цената на електроенергията предизвика представителите на енергийните компании. На открито заседание на регулатора те изразиха несъгласието си с това нощната тарифа на тока да се намали с 10 процента, а дневната с 1-1,5%. ЧЕЗ предупреди, че ще обжалва в съда. Окончателното решение регулаторът ще вземе на закрито заседание на 30-и декември.

Представители на трите електроразпределителни дружества и топлофикациите заявиха, че не приемат намалението на технологичните им разходи при корекцията на цените на електроенергията. Те не приемат и мотивите на работната група на регулатора за намаление на цените, посочи Валентин Терзийски - зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Трудно може да се хване логиката защо и как е направено това. Набляга се изключително на административно непризнаване на технологичните разходи за електрическа енергия при производствения процес. Акцентът на правителството и на всички работещи в тази икономика трябва да бъде в увеличаване производителността и увеличаване на доходите, а не в ограничаване и свиване изкуствено на разходите.

Сметките за ток ще паднат най-много с 2%, изчислиха енергийните експерти и посочиха, че това ще намали сметките на потребителите с лев - лев и половина.

Валентин Терзийски каза: Пренасочването на потребители към по-евтина нощна енергия не е в такъв мащаб, който да предопредели по-голяма икономия от около 2%.

Зорница Генова: Така се цели стимулиране на нощното потребление, като по никакъв начин не се преразпределя тежестта и не се постига баланс между потреблението на дневната и нощната енергия.

Няколкократното намаление на цената на електроенергия в рамките на една година ще доведе до ефекта на бумеранга, смята Зорница Генова - мениджър в ЧЕЗ:

Само от трикратното вече намаление на технологичния разход, който пада на 8%, ефектът е допълнителни 24 млн. и не се признават никакви разходи за балансиране - нито за снабдителите, нито за разпределителните дружества, което води до допълнителен негативен ефект.

Йорг Золфелнер - председател на Управителния съвет на И Ви Ен, заяви, че намалението на цените ще има отрицателен ефект за преносната мрежа, защото ще се намалят средствата за поддръжка.

Реалните разходи в енергетиката са много по-високи от тези, които в момента са признати в крайните цени.

Предвижданите от държавния енергиен регулатор нови цени на електрическата енергия от 1-ви януари, както и изменението на компонентите "пренос" и "достъп" ще се отразят негативно и на двете дружества на ЕНЕРГО-ПРО, които снабдяват с ток Североизточна България. Това е становището на електроразпределителното дружество. От ЕНЕРО-ПРО са внесли в Комисията възражение срещу предложения проект. Заложените в него параметри ще доведат до увеличение на финансовите дефицити в енергийната система и ще увеличат рисковете от дестабилизиране на веригата производство-пренос-разпределение, пише в становището. От ЕНЕРГО-ПРО смятат, че така ще се облекчат част от натрупаните проблеми в енергетиката, като задлъжнялостта на НЕК. От друга страна обаче върху мрежовите компании и крайните снабдители, които имат пряк контакт с потребителите и се грижат за тяхното обслужване, ще падне непремерена финансова тежест. Ако бъдат приети заложените в доклада на държавния енергиен регулатор ограничения за признатите разходи до 8 процента и бъде намалена цената на нощния ток с 10, а на дневния с един-един и половина процента, годишните приходи на елекроразпределителното дружество ще бъдат крайно недостатъчни, за да може да изпълнява дейността си като оператор.

Необходимите приходи, например за ЧЕЗ, са намалени с 25 милиона лева, неясни са аргументите за предлаганото намаление и какви промени са настъпили, които да предизвикат поредното намаление, заявиха от електроразпределителните дружества.

Четирикратното намаление на признатите технологични разходи в рамките на една година от 15 на 12, на 10 и сега на 8% води до невъзможност за инвестиции и до реална опасност за сигурността на съоръженията, коментираха от електроразпределителните дружества.

На допълнително намаление на цената на тока и парното от 1 април се надява новият председател на държавния енергиен регулатор Боян Боев. През първото тримесечие на 2014-а експерти от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще търсят вътрешни резерви за намаляване цената на природния газ.

Ние ще анализираме възможностите за намаление цената на газта, което пък пряко ще повлияе върху цената на дружествата, които използват газ, което пряко ще рефлектира върху крайната цена на електрическата енергия. Прекалено кратко съм тук, за да мога да ви отговоря изчерпателно на този въпрос, но щом ви го казвам, смятам, че има, искрено се надявам да открием такива и това също да повлияе за едно допълнително намаляване на цената.

В държавния енергиен регулатор се сформират екипи, които ще започнат одит на трите електроразпределителни дружества, както и на топлофикациите. Очаква се той да започне на 3-ти януари и да продължи 4 месеца, обяви Боян Боев.

На 2-ри и 3-ти, които са работни дни, трябва да имаме вече окончателните екипи, които най-вероятно тогава ще обявим. Нашата идея е да са абсолютно изчерпателни, ако се налага. Принципно сме си задали един срок от около четири месеца, ако се налага този срок ще бъде удължен, стига да успеем да анализираме изцяло информацията, която ще получим. Сигурен съм, че е достатъчно голяма и затова екипите няма да са от пет човека, а ще са много повече.

Председателят на държавния енергиен регулатор не коментира възраженията на електроразпределителните дружества срещу третото поредно понижение на цената на тока в рамките на 10 месеца:

Това е становище - всеки може да дава своите становища. Нашето становище е изразено в нашия доклад, който е представен на сайта.

За бита се предлага намаление с 1% на дневната електроенергия и с 10% на нощната, а за малкия бизнес - с 1,5 на сто. Окончателното решение за промяната на цените на тока ще бъде взето на закрито заседание на Държавния енергиен регулатор на 30-и декември.

 

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени