Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР провежда обществено обсъждане за по-ниските цени на тока от 1-ви януари

Снимка: БГНЕС

За днес е насрочено общественото обсъждане на цените на тока, които ще влязат в сила от 1-ви януари. Новият шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев предложи 10 на сто намаление на нощните и 1% на дневните тарифи за битовите потребители, както и 1,5% по-малко разходи за ток на дребните предприятия.

Преди седмица председателят на ДКЕВР обясни, че по този начин се дава възможност на фирмите да увеличат производството си на по-ниска цена.

Това намаление ще облекчи сметките на потребителите през зимния период, заяви Боян Боев.

Комисията одобри доклад, с който намали признатите технологични разходи на електроразпределителните дружества и увеличи цената, на която те ще купуват от НЕК. Отговорът на ЕРП-тата се очаква на днешното заседание на регулатора, а окончателното решение за новите тарифи се очаква следващия понеделник.

От КТ "Подкрепа" приветстваха планираните облекчения за потребителя, но предупредиха, че частичните мерки на ДКЕВР ще увеличат финансовите проблеми за НЕК. Експертът от КТ "Подкрепа" Ангел Божилов каза в предаването "Преди всички", че не вижда компенсаторни механизми, които да възстановят пропуснатите приходи в бюджета на електрическата компания.

Ако бъдат изведени двете американски топлоцентрали от микса на НЕК и насочени за експорт в Турция, това би постигнало четири цели. Първо, ще спести на българския потребител между 400 и 500 милиона лева на година. Второ – ще спести проблема на НЕК с изпълнението на т.нар. "дългосрочни договори" с двете централи. Работейки за Турция, НЕК ще изпълни този договор, без да понася търговски загуби, даже може да има и известна печалба. Трето – американските централи трайно ще произвеждат електроенергия, най-малко за 15 години. Четвърто – ТЕЦ 2 от комплекса на "Марица" ще работи също на пълно натоварване за задоволяване на вътрешното потребление, а оттук означава пълно натоварване на мини "Марица-изток" и запазване на работните места там.

Ангел Божилов каза, че предстои обсъждане на посочените предложения.

Цялото интервю с експерта от КТ "Подкрепа" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени