Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Няма резерви за намаление на цената на тока от 1-ви януари

Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков заяви, че няма резерви за намаление на цената на тока от началото на следващата година. Той прогнозира, че по-ниската цена на тока ще се отрази отрицателно на приходите на енергийните дружества.
На пресконференцията на Реформаторския блок Трайков каза, че се натрупва дефицит, който рано или късно трябва да бъде платен, и допълни, че за тази година той е от порядъка на 500 милиона лева и ще стане по-голям:

Когато дефицитът се формира от държавните компании, те трябва да бъдат компенсирани от бюджета, това става и с НЕК, тоест по-евтиният ток означава повече пари от нашите данъци, за да субсидираме цената на електроенергията, тоест субсидиране за бедни и за богати. За хора, които са по-богати и консумират повече енергия, субсидията ще е по-голяма, за бедните - ще е по-малка.

От Реформаторския блок разкритикуваха като пример за непрозрачност процедурата за избор на главен инспектор към Инспектората на ВСС. Стартът й беше даден ден преди депутатската ваканция, а днес изтича крайният срок. Все още обаче нямало кандидати.

Според Петър Славов от Гражданския съвет на реформаторите това давало основание да се очаква една-единствена – правилната номинация, която да се появи в последния момент. Призивът на Блока процедурата да бъде спряна, срещнала подкрепата на Съюза на съдиите. Апел е отправен и към ГЕРБ, чиито гласове ще са необходими и при гласуването в пленарна зала. От Блока се надяват заради обществения натиск темата да намери място и в предстоящия доклад на Европейската комисия.

Във връзка с боядисания като Дядо Коледа паметник на Димитър Благоев в Благоевград, лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че не харесва и не приема такава проява, защото е паметник на български политик, макар и противоречив.

Местният лидер на ДСБ е задържан, защото оставил чувал с надпис "Оставка" и няма връзка между него и боядисването на фигурата, отбеляза Радан Кънев.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна