Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се членовете в туристическо дружесво „Стретеш“ в Ловеч

Снимка: kalofer.com

С 10 на сто са се увеличили през тази година членовете на туристическото дружество „Стратеш“ в Ловеч. То има над 110-годишна история и в момента в него членуват 450 души. Най-младият член на туристическото дружество е 4-годишната Елица, а най-възрастният – 83 годишната баба Донка, съобщи председателят му Светослав Генков:

В дружеството членуват всякакъв вид по професии хора и между тези туристи имаме и планински спасители. Основните ни туристически прояви са посещения на високите планини в България – Рила, Пирин, Стара планина и Родопи. Те са през летните месеци. Междувременно, през всеки месец от годината имаме и по-малки прояви – двудневни и еднодневни, т.нар. зелени недели, в които масово излизат хора по-неподготвени за планината , но готови да излязат след природата по екопътеки, пещери, манастири.

Според Генков, въпреки, че членовете на дружеството се увеличават, икономическата криза се отразява и на туризма в България:

Допреди 4-5 години можеше да се каже, че се възражда, но има хора, има желание за туризъм. Има някакъв възход, целта е да излязат младите.

Светослав Генков допълни, че планинските хижи продължават да са привлекателно място за туристите и уточни, че най-атрактивни в Балкана са хижите „Плевен“ и „Рай“ под връх Ботев. Според него хижите в Стара планина са по-уютни, кокетни, гостоприемни и по-опазени, отколкото в Рила.

Нашите са по-добри, може би защото са по-леснодостъпни в зимните сезони, отколкото в Рила, казва председателята на туристическо дружество „Стратеш“.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна