Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското дружество за защита на птиците започва кампанията "Зрънце любов"

Снимка: Архив

Българското дружество за защита на птиците започва петото издание на кампанията "Зрънце любов" за зимно подхранване на пойните птици. Всеки може да се включи, като направи или купи хранилка за птици и я постави пред блока или в двора. Нужно е редовно да се зарежда със сурови и безсолни слънчогледови семки. След поставянето й, добре е хранилката да бъде отбелязана на картата в сайта на дружеството, за да могат да се обобщят резултатите.

Ставайки част от кампанията "Зрънце любов", хората ще помогнат на синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и много други птици, които не отлитат на юг, да оцелеят през студената зима. Много от така наречените обикновени видове птици, с които сме свикнали, намаляват тревожно през последните години, посочват от Дружеството за защита на птицата. След изследване на 59 вида птици е установено, че 30 % от тях намаляват.

Д-р Николай Петков обясни: Домашното врабче е намаляло с над 50%. Щиглецът намалява с над 60%, а един вид, който е и с икономическо значение като ловен обект – пъдпъдъка също намалява с над 64%. Начинът, по който може да се спрат тези негативни тенденции, са именно агроекологичните мерки и финансовата помощ на земеделските стопани да осъществяват дейностите си по един по природосъобразен начин.

Теодора Петрова добави: Специално говорейки за тези т.нар. обикновени видове птици, в градове като Лондон и Париж врабчето вече не се среща и ние не искаме нашата столица София, която все още е богата на биоразнообразие да има същата съдба.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна