Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2 хил. жители на област Силистра са се квалифицирали по програми в Бюрото по труда

Снимка: БГНЕС

Близо 2 хиляди жители на Силистра и областта са се възползвали от програмите за квалификация и преквалификация в Бюрото по труда през тази година. Повечето от тях са били безработни и след обученията са назначени на работа.

По проект "Развитие" близо 600 души са обучени и са получили квалификация по заявка на работодатели в общините Силистра, Кайнардже и Ситово. 32 безработни жени са назначени за детегледачки след съответното обучение по проект "Отново на работа".

Работни места са получили и 83-ма младежи до 29-годипна възраст, включени в проекта "Ново начало". 113 безработни са обучени как да развиват собствена фирма, а някои от тях вече са на пазара за услуги. Безработните се наемат за срок от 6 до 9 месеца с възнаграждение средно между 300 и 500 лева, осигурени по програми или от бюджета, обясни Малина Бонева, старши специалист от Бюрото по труда:

Тези пари не са на вятъра в 99% от случаите, защото това е една много сериозна помощ за работодателите и забелязвам, че някои от работодателите са одобрили работата на тези, които са наети и след като е приключил договора са наети за постоянно.

През годината най-голям е бил интересът към курсовете за придобиване на ключови компетентности по проекта "Аз мога повече", предназначен за работещи лица. Завършилите различни курсове са близо 700 души.

По публикацията работи: Маргарита Иванова - кор. на БНР в Силистра

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна