Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските държавници изказаха съболезнованията си за трагедията във Волгоград

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плeвнелиев изпрати до руския си колега Владимир Путин съболезнователно писмо по повод атентатите във Волгоград.

При двете екплозии вчера и днес загинаха десетки хора.

България остро осъжда всеки акт на тероризъм. Подобни прояви не могат да бъдат оправдани по никакъв начин, се казва в писмото, в което Плевнелиев припомня, че българският народ също е познал ужаса на подобна нечовешка атака срещу невинни граждани.

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователен адрес до председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев по повод на терористичните актове, извършени на 29 и 30 декември във Волгоград.

България осъжда категорично проявите на всякакъв вид тероризъм и смята, че в борбата срещу него са необходими общи усилия в международен мащаб. В тези тежки минути на скръб за Волгоград и за цяла Русия, моля да предадете на семействата на пострадалите моите най- искрени чувства на съпричастност и състрадание, пише министър-председателят Орешарски. 

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин изпрати съболезнователна телеграма до своя руски колега Сергей Лавров по повод терористичните актове, извършени на 29-и и 30-и декември във Волгоград и причинили гибелта на десетки невинни хора.

В писмото се изказва съпричастността на българските граждани към тази трагедия в Русия, точно в навечерието на Нова година и на Рождество Христово, което там се празнува на 7-ми януари. Изразява се принципната позиция на България. Осъждат се всякакви терористични действия, които имат за цел причиняване на човешки жертви, нанасяне на материални щети и се изразява надежда, че тези действия няма да помрачат провеждането на предстоящите Зимни олимпийски игри в Сочи.

Съболезнователни писма до своя колега в Русия изпрати и председателят на Народното събрание Михаил Миков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна