Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В руската Волгоградска област е обявен петдневен траур заради двата атентата

Снимка: ЕПА / БГНЕС
В руската Волгоградска област е обявен петдневен траур заради двата атентата, извършени през последното денонощие. Във всички храмове се провеждат панихиди за загиналите, чийто общ брой надхвърли 30. Отслужват се и молебни за здравето на десетките пострадали, а свещеници посещават ранените в болницата.
Руският патриарх Кирил осъди действията на терористите и изрази съболезнования:

"Това са хора, които живеят със злобата. Те се намират в плен на тъмните сили. Затова всяко позоваване на религията няма никакво отношение към това, което сега се случва във Волгоград. Изказвам най-дълбоки съболезнования на всички роднини и близки на тези, които загинаха."

Мюсюлманската общност в Русия също осъди атентата във Волгоград, като нарече извършителите "същества извън религията". Върховният мюфтия Талгат Таджудин изрази надежда, че чудовищните атаки срещу мирни граждани няма да ги разделят, а ще ги сплотят още повече:

"Взаимното доверие, мирът и съгласието между народите, последователи на традиционните вероизповедания в нашата страна, са неразрушими. Никой няма да успее да ги разруши с такива провокации като бомби, и не само бомби и ракети, защото те са възпитавани в продължение на векове", каза върховният мюфтия на Русия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна