Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34 станаха жертвите на атентатите във Волгоград

Снимка: Русия 24

Тази нощ починаха още двама от ранените при бомбените атентати във Волгоград, съобщи Интерфакс. С тях броят на жертвите от взривовете в неделя и понеделник нарасна на 34. Девет от хоспитализираните 27 души са в тежко състояние. Самолет на Министерството на извънредните ситуации докара снощи в Москва за лечение в различни столични болници седем пострадали - петима мъже и две жени.

Днес са първите погребения на жертви. Във всички храмове на руската православна църква последният ден на годината ще бъде посветен на молитви "за умножение на любовта и изкореняване на всяка ненавист".

Руският президент Владимир Путин се зарече да продължи "безмилостно и неотклонно борбата с терористите до пълното им унищожение", съобщиха информационните агенции. Думите на Путин в новогодишното му обръщение са първият официален коментар на двата бомбени атентата във Волгоград, които отнеха живота на 34 души. Като приоритет на страната за 2014 година Путин изтъкна провеждането на зимната Олимпиада в Сочи.

87 души бяха арестувани във Волгоград по време на полицейски проверки, предаде Ройтерс. Засега няма данни задържаните да са замесени в двата бомбени атентата от неделя и понеделник. Арестуваните са оказвали съпротива на органите на реда или не са могли да представят документи за самоличност при проверките. Някои от тях са носели оръжия. Според ИТАР-ТАСС полицията се фокусира върху чуждестранните работници от Кавказ и бившите съветски републики. Според правозащитници обаче те често са преследвани от полицията, без тя да има конкретни доказателства срещу тях.

Касите на железопътната гара във Волгоград възобновиха работа само два дни след самоубийствения атентат, който отне живота на 18 души. Ремонтът на сградата ще отнеме поне четири месеца.

След мобилизирането на подкрепления повече от пет хиляди полицаи и войници от вътрешни войски патрулират от снощи във Волгоград, за да предотвратят нов атентат. Местните власти увериха, че са проверени всички обекти от жизнено значение за населението и районите, в които се събират много хора.

Междувременно в руската република Дегестан при експлозия на самоделно взривно устройство загина помощник-прокурорът на град Буйнакск Расул Гасанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна