Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Във Великобритания ще емигрират предимно българи и румънци от елита

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ограниченията за работа в ЕС за българи и румънци отпадат от днес. Това е една от водещите новини за агенциите.

Кореспондентът на ББС в Букурещ отбелязва, че автобусните компании не планират допълнителни курсове, а самолетните билети до Лондон не са разпроданени, както беше обявено от британски медии.

Когато България и Румъния се присъединяват към ЕС, британските власти прогнозират, че 15 000 души ще идват на Острова годишно, но статистиката сочи, че за всичките седем години на преходния период, във Великобритания са емигрирали милион и половина.

Според румънския евродепутат Петру Лохан кампаниите и изказванията на политици във Великобритания насаждат ксенофобия. Много политици във Великобритания използват темата, за да печелят гласове. Но стигат толкова далеч, че насаждат ксенофобия и расизъм.

Експертът по миграция Клаус Баде обяснява, че ще имигритат предимно хора от елита: Общият брой на имигриралите от Румъния и България няма да са бедни, а хора от елита. От имигрантите, живеещи в Германия 80 процента имат работа. 46 процента са квалифицирани, 22 на сто с висока квалификация и академична степен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна