Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ню Йорк таймс" и "Гардиън" с призиви за снизходителност към Сноудън

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският "Ню Йорк Таймс" и британският "Гардиън" призоваха за снизходителност към Едуард Сноудън, бившия служител на Американската национална сигурност, който издаде огромна база данни за нелегалния американски шпионаж, предаде радио Voice of America.

Трийсетгодишният Сноудън получи убежище в Русия, а САЩ искат да бъде екстрадиран и да го съдят по обвинения в шпионаж.

В редакционна статия "Ню Йорк Таймс" казва, че Сноудън може да е извършил престъпление, но "направи на страната си голяма услуга", като даде на американците първата им обширна информация за размера на програмите за следене на Агенцията за национална сигурност.

"Гардиън" пише, че разкриването на информацията от Сноудън е било "акт на морална смелост" и Обама трябва да му позволи "да се върне в САЩ с достойнство".

Един от водещите разследването на Агенцията за национална сигурност за изтеклата от Сноудън информация Рик Леджет наскоро намекна, че Сноудън може да получи амнистия, ако предаде неразкритите документи, намиращи се у него. Но Белият дом и ключови служители на разузнаването останаха непоколебими в своите призиви за съдебно преследване на Сноудън.

Според "Гардиън" Сноудън е дал "ярък пример за важността на разобличителите и за самата свобода на словото".

Сноудън разкри по-голямата част от информацията си миналата година през "Гардиън" и "Вашингтон пост", които публикуваха обемни отчети на американското разузнаване, включително колекцията му от записи на милиони телефонни разговори, съставени от телефонни номера, продължителност и дати на позвъняванията, но не и тяхното съдържание. В отговор директорите на разузнавателните служби казаха, че Съединените щати се нуждаят от информацията за предотвратяване на нови терористични атаки срещу страната и други държави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна