Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортен хаос и извънредно положение заради снежните бури в САЩ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

3 000 полета са отменени, а стотици се движат със закъснение заради силните снежни бури по североизточното крайбрежие на Съединените щати, съобщи Би Би Си. Международното летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк беше затворено за почистване, след като снегът на места достигна 60 см.

Представителят на летищните власти Томас Боско изтъкна, че служителите правят всичко по силите си да наваксат с почистването: Нашата основна цел е да работим през цялата нощ, за да не изоставаме от бурята и да се опитаме да осигурим чисти и безопасни писти за наплива във въздушния трафик утре.

В Ню Йорк и Ню Джърси е обявено извънредно положение. Губернаторите на двата щата призоваха местните жители да си стоят у дома. Девал Патрик - губернаторът на Масачузетс, където температурите паднаха до минус 25 градуса, предупреди гражданите: Имаме сериозна и силна зимна буря, която ще засегне целия щат и утре. Опасностите от бурята са голямото количество сняг, силните ветрове, изключително ниските температури и рискът от наводнение на крайбрежните области.

Властите в Ню Йорк предупредиха хората, че положението е сериозно, да не излизат от домовете си, ако не е крайно наложително, защото силният вятър може да доведе до измръзване за 30 минути на открито. Снежната буря ще стане първото сериозно изпитание за новия кмет Бил де Блазио, който встъпи в длъжност на 1-ви януари, отбелязват агенциите.

Очаква се снеговалежите да се засилят в течение на деня, като най-интензивните ще паднат през нощта. Температурите на места ще достигнат до минус 32 градуса по Целзий, предупредиха синоптиците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени