Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Германският канцлер Ангела Меркел се опитва да овладее нарастващия разнобой в правителството си по въпроса за имиграцията от бедни източноевропейски държави в Германия, пише Уолстрийт джърнъл. Вчера кабинетът "Меркел" реши да учреди комисия, която да проучи правните мерки срещу експлоатирането на системата за социални помощи от имигранти. Въпросът излезе на преден план заради вдигането на ограниченията за свободно придвижване в Евросъюза на хората от Румъния и България от 1-ви януари, припомня изданието.

Според Уолстрийт джърнъл прехвърлянето на въпроса към отделна комисия е опит на Меркел да притъпи надигащия се сблъсък между коалиционните партньори на канцлера. Консерваторите от Християнсоциалния съюз предупредиха шумно, че бедни източноевропейски имигранти могат да залеят германската социална система. Във вторник от ХСС призоваха за прогонване и забрана за завръщане в Германия на имигрантите от Евросъюза, уличени в измами със социалната система. Съуправляващите социалдемократи обаче отвърнаха, че правилата за имигрантите са вече достатъчно строги и упрекват ХСС, че преувеличава проблема, за да се възползва от антиимигрантските настроения в Германия. Ако има проблем с имиграцията, той е в увеличаването на финансовите проблеми на местните власти, заяви социалдемократът Андреа Налес, която е министър на труда.

Имиграцията се очертава като основен въпрос в много от богатите държави по време на кампанията за избор на европарламента, сочи Уолстрийт джърнъл.

Изданието цитира проучване на Германския институт за изследване на заетостта, който изчислява, че през тази година в Германия могат да имигрират между 100 000 и 180 000 българи и румънци, сравнено с около 70 000 през 2013-а.

По публикацията работи: Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна